adults airQuality athletes breathing fjell full-logo-s heartrate hjerte light lightspectrum login logo-s lydbolge movement newborn noise phone plane presence schoolchildren sleep sleepstages somnofy-quantum teenagers temperature vekter vibration vitalthings vitalthings
Back to blog
Alle

Hvordan Somnofy påvirker min treningshverdag

Graabak nrk

Jeg har lenge vært bevisst på hvor viktig det er å få en god natts søvn. I denne bloggartikkelen ønsker jeg å dele noen av mine erfaringer med deg.

Bevissthet rundt søvn

Jeg har lenge vært bevisst på hvor viktig det er å få en god natts søvn. Gjennom egen nysgjerrighet og en stadig tettere relasjon til gjengen i VitalThings har jeg opparbeidet meg en økende grad av kompetanse og bevissthet rundt egen søvn, og dens påvirkning på mine kognitive og fysiske evner. I denne bloggartikkelen ønsker jeg å dele noen av mine erfaringer med deg.

For meg er det for eksempel viktig med en relativt fast døgnrytme for å få mengden søvn jeg trenger. Det vil si at jeg forsøker å komme meg i seng rundt klokken 21:45 hver dag. I tillegg har jeg etterhvert fått et veldig bevisst forhold til skjermbruk og belysning de siste timene før jeg legger meg. Konkret justerer jeg lyset fra klokken 20 i form av både type/farge og styrke.

Jørgen Graabak

Som toppidrettsutøver og student er søvnkvalitet helt avgjørende for at jeg skal kunne få ut mitt potensial. Sammen med kosthold og hvile er søvn de viktigste restitusjonsverktøyene jeg har. Jeg mener søvn er den absolutt viktigste av de tre.

Objektive målinger

Med Somnofy har jeg fått en perfekt partner for å kunne forske på hva som gjør min søvn så optimal som mulig. Gjennom nøyaktige og objektive målinger vet jeg nå hvilke forhold (døgnrytme, temperatur, lys m.m.) som må ligge til rette for at jeg skal få søvnen jeg trenger.

Jeg har nå kommet så langt at jeg brukte Somnofy og søvn som et aktivt ledd i formtoppingen min mot OL i Beijing 2022. I tillegg til å gi meg kunnskap om min søvn på makronivå, hjelper Somnofy meg å være mer treffsikker på de små hverdagslige beslutningene.

Prestasjonene mine om vinteren er direkte korrelert med kvaliteten på de viktigste øktene mine i løpet av oppkjøringen. Så når det kommer til kvaliteten på disse øktene, og eventualiteter som kan forringe den, er jeg kompromissløs.

Tidlige tiltak gir høyere kvalitet

Her kommer et rykende fersk eksempel for hvordan Somnofy hjelper meg med mine daglige vurderinger om treningstidspunkt- og intensitet. Den 16. juni 2022 vant jeg og Johannes Klæbo sprintkonkurransen under Kirkebakken Grand Prix i Hamar.

Etter seieren er vi på tur hjem og jeg føler jeg meg slapp. Kanskje brygger jeg på noe? Jeg bestemmer meg for at jeg skal la Somnofy «ta en sjekk» før jeg gjennomfører fredagens planlagte intervalløkt. Denne avgjørelsen viser seg å være helt riktig.

Somnofy gir et klart signal: Ta det rolig!

Når jeg våkner på fredag morgen viser Somnofy en tydelig økning i pusterate. Jeg ligger normalt på cirka 13 pust i minuttet når jeg sover. Denne morgenen viser Somnofy hele 15,7, altså en økning på over 20 prosent!

Også andelen dyp søvn jeg fikk, er betydelig mye lavere enn jeg er vant med. Dette viser at jeg ikke helt klarte å hvile godt nok etter sprintkonkurransen på Hamar dagen før. Jeg bestemmer meg derfor for å utsette min planlagte intervalløkt, og trener heller en roligere økt på lavere intensitet på fredag.

Tilbake i toppform

Etter å ha gjennomført en treningsdag på lavere intensitet på fredag og fått en god natts søvn til lørdag, viser Somnofy en kropp som virker å ha unngått sykdom og hentet seg inn igjen. Jeg føler meg opplagt og full av energi, pustefrekvensen min gikk ned igjen til 12,9 pust/minutt og jeg har fått mer dyp søvn denne natten. Jeg bestemmer meg derfor for å prøve meg på den planlagte intervalløkten nå på lørdagen.

Jeg vil selvfølgelig også lytte til kroppens signaler, og starter økten med god kontroll for å se hvordan den responderer. Nok en gang viser det seg at Somnofys måling er korrekt, og etter et par kontrollerte drag lystrer kroppen og jeg får etter hvert gjennomført en kanongod økt.

Et viktig ledd i en slik prosess er også kontrollen etter økta. Her får jeg en pekepinn på om kroppen er mottakelig for treningen. Skulle Somnofy fange opp et vesentlig hopp i pusterate igjen natt til søndag vil jeg igjen iverksette tiltak for å gi kroppen litt ekstra tid og ro til å hente seg inn og absorbere treningen.

Her unngår jeg to uønskede scenarioer samtidig:

  1. Jeg går på med trening for tidlig, sykdom bryter ut og jeg blir satt tilbake.

  2. Jeg blir for forsiktig, tørr ikke gjennomføre treningen, og mister dermed en viktig økt.


Når jeg sjekker resultatene fra natt til søndag ser jeg at alt er i skjønneste orden. Jeg får en bekreftelse av min egen kroppsfølelse om at økten var av akkurat riktig intensitet og at det var helt avgjørende å få skjøvet på økta med en dag.

I dette tilfellet, med hjelp av Somnofy, fikk jeg både gjennomført treningen jeg hadde planlagt og samtidig sørget for å ikke gjør noe som setter meg tilbake og påvirker kontinuiteten i treningen.

Jørgen Graabak

Somnofy flytter meg fra en subjektiv til en objektiv vurdering. Det øker treffsikkerheten på beslutningene mine, bedrer kontinuiteten og kvaliteten i treningsarbeidet samtidig som det gir mental ro. Jeg tror ikke på flaks og synsing.

Kilder:
Foto: Nrk.no

Denne nettsiden bruker cookies for å lage statistikk om bruk. Informasjonen deles med Google Analytics. For mer informasjon, les vår personvernerklæring.